Timring eller knuttimring är en traditionell byggnadsmetod som innebär att du bygger ett hus genom att yxa till och lägga stockar omlott, så att de formar ”knutar”. Den som lär sig det här hantverket kommer sedan ha förmågan att snabbt och enkelt bygga hus som är både vackra att se på men också extremt hållbara om rätt typ av stockar används. Metoden kan också användas med vanliga brädor, vilket är ett enkelt och snabbt sätt att bygga till exempel en vedbod, men den sanne yrkespersonen använder helst mer gediget trä. Knuttimring är vanligt förekommande i Dalarna där det i princip är en lokal konstform. Men knuttimrade hus återfinns i hela Sverige och i hela världen.
Hur lär man sig knuttimra?
Det finns många som driver kurser i knuttimring. Dels ur ett rent kommersiellt perspektiv, men också för att bidra till att bevara ett traditionellt svenskt hantverk. Många av kurserna går uppåt i landet och är cirka en vecka långa, men även Skansen på Djurgården i Stockholm brukar ha kurser i knuttimring för den som hellre håller sig i urbana trakter. Knuttimring är inte så svårt när man väl fått koll på grunderna och fått in tekniken. För dig som redan är en van husbyggare kan det kanske räcka med att köpa en bok om metoden och lära dig själv. Det finns gott om litteratur på ämnet för den som vill förkovra sig. Det kan dock vara ett tungt jobb att knuttimra ett eget hus, så om du bygger ett du ska flytta till, se till att minimera mängden arbete själva flytten kommer innebära, till exempel genom att anlita en firma för flyttstädning av ditt gamla boende så att du kan fokusera på själva timrandet.
Vilken utrustning behöver man?
Knuttimring kräver i grunden inte mycket utrustning. Du behöver framförallt en lämplig mängd stockar och en yxa. Om du är händig och exakt i ditt hantverk räcker det. Du hugger helt enkelt till knutytan med yxan och staplar sedan stockarna korsvis ovanpå varandra. För den som inte litar på sin egen förmåga att hugga till knutarna för hand kan man istället använda ett sågverk för att hyvla till och såga ut knutytan med matematisk precision. Om ni är fler än en är det sedan bara att börja pussla ihop huset. Är du däremot ensam krävs ofta någon form av lyftanordning, traditionalisten använder här block och talja för att lyfta och passa in stockarna på plats.