Att måla en husfasad

Det sista man gör utvändigt på ett hus innan man börjar bekymra sig om insidan är ofta att måla fasaden, och det är verkligen pricken över ”i” som får huset att se färdigt ut. För att färgen ska skydda fasaden och hålla i många år framöver är det dock viktigt att man gör ett grundligt arbete redan från början.800px-Modern-Trade-Painter

En fasadmålning börjar med att man gör rent fasaden. Innan man sätter igång bör man dock täcka över alla fönster med skyddsplast. Skölj sedan av väggen med vanligt vatten, och tvätta med målartvätt. Det är viktigt att fasaden hinner torka helt innan man börjar måla, så det kan vara en bra idé att sätta igång måleriprocessen under en period med vackert väder.

Om du målar fasaden för första gången på ett nybyggt hus kan du hoppa över nästa steg, men om du målar om ett gammalt hus måste du innan du börjar måla också skrapa och borsta fasaden för att få bort gamla färgflagor och annat skräp. Därefter börjar det roliga, då man faktiskt plockar fram penseln. Man får dock inte lägga på färgen än; först bör skarvar och ändträn målas med ett lager grundolja, och sedan ska hela fasaden täckas med grundfärg. Också i detta steg är det viktigt att fasaden får torka helt innan man går vidare – följ därför alltid instruktionerna och torktiderna på den färg du har köpt.

Slutligen får man så plocka fram hinkarna med den färgnyans man har valt till huset. När man målar ska man tänka på att inte vara snål med färgen och att alltid måla uppifrån och ner. Självklart ska man också vara noga med att täcka alla vrår och skrymslen på väggen, och alla skarvar och ändträn. Färgen ska i de allra flesta fall läggas på i två lager, och återigen måste färgen torka helt innan man lägger på nästa lager. Sedan är jobbet klart, och du kan njuta av din nya, färggranna fasad.

Om du tycker att detta verkar omständligt är självklart ett annat alternativ att anlita någon som gör arbetet åt dig. Det enda som är viktigt då är att du anlitar en målarfirma som du litar på. Om du vill ha hjälp med måleri i Stockholm från en pålitlig firma kan du gå in på Vimalar.se.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *