Planera tomrenovering

När man bygger ett hus är det inte bara huset som måste fixas till, utan också tomten. Även om tomten är i gott skick när man börjar bygget kommer den att ta skada av grävmaskiner och andra tunga maskiner som kör på tomten, av rör och slangar som måste grävas ner i marken och av grushögar och annat som lastas av på tomten. Oftast ser tomten ut som en brun sörja när huset väl är klart. För att vara säker på att tomten blir som man vill är det därför viktigt att också räkna in den i byggplanerna, och planera hur den ska se ut när den är färdig.house-949265_960_720

När man lägger upp planen för den nya tomten kan det vara lätt att ryckas med och bli överambitiös. Det man måste tänka på är att man anpassar trädgården efter verkligheten. Om man är en trädgårdintresserad pensionär med mycket tid att lägga på att ansa rabatter, formklippa buskar och sköta gräsmattan kan man plantera ut hur mycket växtlighet man vill, men om man vet med sig realistiskt att man inte kommer att ha så mycket tid (eller ork) att sköta om trädgården får man kanske göra avkall på vissa saker – om man inte planerar att anlita en trädgårdsmästare, förstås.

Ett annat tips när man planerar sin trädgård är att snegla på grannarnas trädgårdar. Det ger en bra indikation om vilka växter som trivs i området, och gör också att man kan skapa en trädgård i harmoni inte bara med sitt eget hus, utan med hela kvarteret. När man placerar ut växterna ska man också tänka på att man kommer att tillbringa den största delen av året inomhus, och titta ut på trädgården. Det kan därför vara en bra idé att se till att utsikten är vacker inte bara från tomten, utan också från köksfönstret eller vardagsrumsfönstret.

Det sista man gör i trädgården är det man antagligen har längtat efter sedan man flyttade in i sitt nya hus, nämligen att ställa ut utemöblerna, krukorna och parasollet på tomten. Om du behöver köpa nya utemöbler till din renoverade tomt ska du gå in på Byggmax.se, där du hittar ett stort utbud till bra priser. Sedan kan du till slut slå dig ned i solen och slappna av.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *