Så planerar du husbygget

Går du i tankar på att bygga ett nytt hus? Grattis! Det kan vara en berikande erfarenhet som inte bara sparar dig pengar utan också låter dig få drömhuset som är svårt att hitta någon annanstans. Dessutom ger det dig värdefulla lärdomar för livet när det kommer till att genomföra olika projekt. Samtidigt är det också en process med många fallgropar på vägen. Att bygga sitt eget hus är fullt av olika dilemman och problem som måste lösas – och du kommer garanterat att stöta på trubbel under vägens gång. Därför är det av största vikt att du har en gedigen planering färdig innan du sätter igång med husbygget. Med några enkla punkter kan du lättare se hur förberedd du faktiskt är för ditt projekt.

Den viktigaste biten som du måste reda ut innan du sätter spaden i jorden är budgeten. Om du inte har en tydlig bild över hur du ska finansiera ditt husbygge är risken mycket stor att det blir stående halvfärdigt och kostar ännu mer pengar. Att bygga sitt eget hus kostar en rejäl slant och du bör alltid vara beredd på att det blir dyrare än du har räknat med. En budget bör därför vara generöst tilltagen och ta hänsyn till eventuella oförutsedda händelser som kan uppstå. Kostnader som extramaterial och arbetstid för hantverkare och byggare bör finnas med som utgiftspost. Dessutom är det bra att ha koll på vad det kostar att inreda huset. Annars riskerar du att behöva bo i ett tomt hus första tiden utan pengar till möbler eller inredning.

Contractor working on window in new home

En annan viktig del i planeringen är att bestämma hur mycket du är beredd att arbeta själv i husbygget. Om du har goda kunskaper inom byggbranschen har du säkert möjlighet att lägga ned mycket tid på arbetet, men ett husbygge är normalt ett projekt för flera proffsbyggare. Om du exempelvis har ett jobb vid sidan om eller om ni nyligen har skaffat barn som kräver mycket uppmärksamhet får du räkna med distraktioner som gör att du inte kan lägga all vaken tid på ditt husbygge. Med en tydlig tidsplanering slipper du förseningar och obehagliga överraskningar.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *