Om du funderar på att bygga hus är bygglov en aspekt som du behöver kontrollera noggrant. Med bygglov avses tillståndet som normalt krävs för att få uppföra ett hus. Om du inte har gjort din hemläxa riskerar du att bli nekad bygglov, vilket gör processen omständlig och krånglig. I slutändan kan det leda till att ditt hus måste rivas eller säljas. Då är det betydligt smidigare att sätta sig in i reglerna från början och försäkra sig om att alla tillstånd är på plats. Att få bygglov behöver inte vara lika svårt som det låter och om du har alla nödvändiga papper i ordning brukar det gå snabbt att få det beviljat.
Bygglov krävs varje gång som du vill bygga ett hus som är större än 25 kvadratmeter. Om du bygger ett så kallat attefallshus som understiger den här gränsen på din egen tomt är det befriat på bygglov. Eftersom en överväldigande majoritet av alla bostäder som byggs är större än så bör du alltid räkna med att du behöver bygglov för ditt hus. Dessutom behöver du i regel bygglov när du vill göra en utbyggnad på ditt nuvarande hus. Anledningen är att renoveringar, utbyggnader och nybyggnationer påverkar marken som den står på. Även om du äger tomten i nuläget kan nya byggnader ha effekter som sträcker sig över framtida ägare och därför är bygglovet en garanti för att den bibehåller sitt nuvarande skick.
När du vill ansöka om bygglov ska du vända dig till Boverket. Först och främst ger de dig ett förhandsbesked som indikerar huruvida du har möjlighet att få bygglov i framtiden. Ett negativt förhandsbesked går visserligen att överklaga, men risken är överhängande att det kommer att avslås. Om du istället får ett positivt förhandsbesked kan du gå vidare och ansöka om ett bygglov. Då sker en mer grundlig undersökning som ser till att din byggplan är genomförbar och enligt alla lagar och regler. Eftersom det är fler faktorer som bedöms i din bygglovsansökan finns det en risk att du får avslag på bygglovet trots ett positivt förhandsbesked. Därför är det viktigt att ha en så detaljerad ansökan som möjligt för att undvika negativa besked.