I vilken ordning bör man renovera?

Genom att utföra en totalrenovering i rätt ordning, kan man spara en hel del pengar. Man slipper riva upp sådant som man just har gjort iordning, vilket minst sagt skulle vara frustrerande. Men i vilken ordning renoverar man bäst? Här kommer några tankar och förslag.

Börja uppifrån

Ett bra ställe att börja sin undersökning av hur omfattande en totalrenovering kommer att bli i ett hus, är att inspektera taket först. Ett tak måste vara tätt, och det är därifrån vatten kan läcka ned i huset. Ska det bytas helt eller bara lagas? Det kan avgöra en budget och ge svar på vad man kommer att ha för utlägg. Här måste man även undersöka stuprör och hängrännor. När renoveringsbehoven av taket är kartlagda, är det dags att se till så att det finns en fungerande dränering av huset. Det är nedgrävda rör i marken som hjälper till att få undan vattnet efter regnet. Därefter kan man se över isoleringen och se om det behöver kompletteras någonstans. Gamla fönster och dörrar kan ha drag som även kan släppa ut en del dyrbar värme på vintern.

Badrum

När man börjar renovera på insidan är det ofta lika bra att börja med badrummet. Finns det en fuktskada kan det bli tal om att riva upp alltsammans. I ett sådant läge vill man förstås passa på att förnya hela interiören, via Rörfokus hittar man ett komplett utbud av allt man behöver för att rusta ett badrum. Kolla gärna in någon av deras takduschar, som är moderna och riktigt tjusiga. När man totalrenoverar badrum, kommer det påverka hela boendet, därför är det bra att börja med detta och därifrån gå vidare till andra rum. Ett renoverat badrum brukar höja värdet på bostaden. Tyvärr är det ofta ett av de dyraste områdena att renovera i ett hus. När man väljer färg och kakel i ett badrum, är det bästa tipset att välja något mer tidlöst och neutralt. Den dagen man säljer huset, kan ett svart, eller rött badrum, skrämma iväg intressenter.

Målning och tapetsering

När man sedan kommer så långt att det är dax att sätta pricken över i:et, med både målning och tapetsering, är det bra att ha en turordning där också. Det första man bör göra är att genomföra spacklingen och den efterföljande nedslipningen. Det kan bli ordentligt dammigt, varför man gärna vill ha det bortstökat först, innan eventuell målning. Man kan dammsuga med en byggdammsugare för att få ytorna ordentligt rena för att kunna målas. När väggarna är iordning går det bra att byta eventuella golv och golvlister.

Sammanfattning

För att få en bra ordning på renoveringen kan man ta det i följande ordning:

  • Inspektion av taket med åtgärder.
  • Kontroll av dränering, och eventuella fuktmätningar.
  • Göra eventuella tilläggsisoleringar. Andra åtgärder som att förbättra tätningar runt fönster och dörrar.
  • Börja med att renovera badrummet. Åtgärder av eventuella fuktskador. Uppbyggande av ny interiör och kakel.
  • Renovering av följande rum, samt spackling och slipning.
  • Måleriarbeten och tapetsering.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *