KNX-system i bostaden

Idag går tekniken snabbt framåt och den skapar möjligheter att installera olika smarta teknologiska system i våra hem. KNX fungerar som ett multifunktionellt system där flera lösningar kan kopplas in på samma enhet. Mindre kabeldragningar krävs vilket också innebär mindre sladdar längs väggar och golv. Istället för många olika fjärrkontroller sköter du allt via din app i mobilen. Några enkla klick och du vattnar dina blommor, matar katten, höjer eller sänker värmen till önskad temperatur i ditt uterum eller sätter igång kaffekokaren. I dagens stressade samhälle med arbete, barn och en fritid full av aktivitet kan det vara skönt att kunna underlätta vardagen några enkla klick på mobilen.

Smart installation för hemmet

Smart teknik i huset underlättar mycket i vardagen men är även energibesparande då man kan stänga av de enheter som inte används. Många hushåll har oftast en mängd olika produkter som datorer, TV-spel, mobiler och annat som står standby när de inte används och drar el. Genom att stänga av dessa spar man både energi och pengar. Innan man installerar en multienhet bör man gå igenom huset och se vad man vill ha kontroll över i de olika rummen och vilken funktion man vill att systemet ska fylla. Det kan kännas tryggt om man reser bort att kunna styra belysningen i huset så det ser ut som att man är hemma och även ha en övervakningskamera installerad. Kameran är kopplad till din dator eller mobil och man har full kontroll över allt som händer runt och i bostaden. KNX-installation behöver inte bli så dyrt och man bör kontakta ett företag som specialiserat sig på dessa installationer för att få ett optimalt resultat innan monteringen men även jämföra priser och se vad man får ut av själva systemet.

KNX för olika behov

KNX systemet är inte bara för vanliga hushåll. Det är även mycket effektivt i hotell, på kontor med många rum där man kan installera automatisk belysning under hela dygnet där man sänker och höjer styrkan i lamporna när det behövs. Även offentliga byggnader som sjukhus, skolor och butiker kan används systemet. Belysning, portsystem och säkerhetssystem slås ihop i en och samma enhet vilket gör det enklare att hantera. En sensor som styr bevattning av växter kan med fördel användas av en större trädgårdsanläggning där man spar många timmars arbetstids om den sköter sig själv. Det går även att koppla in ventilationssystemen med en sensor som känner av temperaturförändringarna och automatiskt sänker och höjer värmen under dygnets alla timmar. De nya systemen är inte bara effektiva, de sparar även arbetstid då det kan ta tid att gå runt och släcka, starta belysning, sätta igång bevattningssystem och olika säkerhetsfunktioner. Genom appen och de olika system som finns tillgängliga på marknaden sparar man in arbetstid. KNX har ett öppet standardsystem vilket gör att man utan problem kan mixa de olika komponenterna utan att de slår ut varandra.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *