Tips när du bygger ett hus

Att bygga ett nytt hus tar både tid och engagemang, men när det väl är klart har ni lyckats skapa ett boende som passar era behov och preferenser bäst. Det finns dock mycket att tänka på i samband med ett husbygge, och räkna med att själva planeringen inför husbygget i stort sett tar lika lång tid som själva byggandet.
En eller två våningar?

Det finns både för- och nackdelar med att välja en eller två våningar på sitt hus. Den främsta fördelen med enplanshus är bekvämligheten. Det är enklare att ta sig runt i huset, och dessutom smidigare att städa. Det är också enklare att ljudisolera ett enplanshus. Några fördelar med tvåplanshus är att denna sorts hus inte kräver lika stor yta/tomt. Det är dessutom billigare att bygga ett tvåplanshus. Med en andra våning kan du dessutom få bättre utsikt, samt skydda flera av rummen från insyn av till exempel grannar.

Panoramic photo of modern house with outdoor and indoor lighting, at night
Välj ventilationssystem noga

Det kan kännas tråkigt att behöva fundera mycket och länge på en sak som ventilationssystem, men du kommer att tacka dig själv i framtiden om du gör det. Tre ventilationssystem som är vanliga är: självdragsventilation, mekanisk frånluftsventilation och mekanisk till- och frånluftsventilation. Kom ihåg att fundera på hur ventilationen fungerar ihop med till exempel tvättmaskin, torktumlare, diskmaskin och köksfläkt. Dessa vitvaror och produkter är också viktiga att kolla upp. Idag finns det många nya och moderna fläktsystem, och många som är förlegade som Bacho Minimaster.
Tänk praktiskt

Att tänka praktiskt låter kanske för många som en självklarhet, men det är ändå lätt hänt att man låter det estetiska gå före praktiska egenskaper. Det ena behöver ju inte utesluta det andra, men för att få ett hem som du inte tröttnar på i första taget kan det vara bra att prioritera praktiska och funktionella aspekter framför estetiska sådana. Några exempel kan vara följande:
En rymlig och kvadratisk hall hellre än en liten och långsmal hall

Öppna ytor med genomgång i form av dörröppningar hellre än många smårum

Ett golvmaterial som inte är för känsligt och/eller lätt blir fläckigt

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *