Bygg ekovänligt

Hur vi väljer att bo är det som i störst utsträckning påverkar vad för slags avtryck vår livsstil lämnar efter sig på miljön. Ett hus är ett stort ingrepp på platsen där det uppförs och byggprojekt kräver en lång rad material och produkter som kanske inte framställts med miljöhänsyn som högsta prioritet. Hur väl huset sedan fungerar avseende uppvärmning, utsläpp, energiåtgång och vattenförsörjning har också stor effekt på miljön runt omkring oss. I den här texten kommer du att få tips på hur man bör tänka om man är intresserad av att bygga så ekovänligt som möjligt.

Tänk igenom alla materialval

Att bygga miljövänligt handlar till stor del om att välja rätt material. Ett ekologiskt hus i hampa, kalk och trä är dessutom ett hus som har alla förutsättningar att hålla lika länge som ett betonghus. Hampa är utmärkt isolering och kan även användas till tak. Kalk kan användas till att putsa fasader och i Sverige har vi en hållbar produktion av träråvara som gör många typer av trä till ett miljövänligt byggmaterial. Ofta är det ett bra miljöval att satsa på material som finns nära platsen för bygget. Även hus i sten och lera kan kvala in som väldigt miljövänliga alternativ.

Att renovera är bättre än att bygga nytt

Har man möjlighet att uppdatera en gammal fastighet så är det bättre och mindre resurskrävande för miljön än att bygga ett nytt hus. Om man ändå väljer att bygga nytt så är byggnadens förväntade livslängd en faktor som i slutändan avgör hur miljövänligt bygget var. Att bygga rejält och framtidssäkert är alltså bättre än att använda material som inte håller så bra för tidens tand. En annan viktig aspekt av miljövänligt byggande är jobba med bra isolation som minskar behovet av uppvärmning. Kan man energiförsörja huset med förnyelsebara energikällor som solenergi så är det också ett stort plus. Även vatten och avlopp kan hanteras på mer eller mindre miljövänligt vis.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *